W zeszłym tygodniu w angielskojęzycznej wyszukiwarce Google pojawiła się opcja wyszukiwania przepisów kulinarnych. Umożliwia ona filtrowanie wszystkich wyników wyszukiwania do tych zawierających przepisy. Ponadto umożliwia ograniczenie wybranych wyników na podstawie składników, czasu gotowania i preferencji kalorii.

Wyszukiwarka przepisów działa w oparciu o dane pochodzące ze znaczników fragmentów sformatowanych. Aby upewnić się, że treść przepisu będzie mogła być wyświetlana w wyszukiwarce przepisów (na razie dostępnej tylko w USA i Japonii), ale również w zwykłych wynikach wyszukiwania z opisem wzbogaconym (dostępnym we wszystkich wyszukiwarkach), należy dodać odpowiednie znaczniki fragmentów sformatowanych to takiego przepisu. Fragmenty sformatowane (opisy wzbogacone) są również dostępne dla opinii, ludzi, produktów (nie we wszystkich wyszukiwarkach) i wydarzeń, a w przyszłości mają być również dostępne dla innych kategorii.

Tak jak wspomniano oznaczanie przepisów kulinarnych na stronach internetowych pozwala wyszukiwarce Google wykorzystywać dodatkowe informacje do poprawiania wyników wyszukiwania obejmujących takiego typu strony. Poniżej przedstawiamy tabelę z właściwościami mikrodanych, RDFa i mikroformatów (hRecipe), które są rozpoznawane przez wyszukiwarkę Google.

Uwaga: Jeżeli nazwa właściwości stosowana w mikroformacie hRecipe różni się od tej w mikrodanych i RDFa, wówczas podana została w nawiasie

Właściwość Opis
nazwa(fn) Nazwa potrawy. Wymagana.
recipeType Typ potrawy, np. deser (tylko mikrodane i standard RDFa).
photo Zdjęcie potrawy.
summary Opis potrawy.
review Opinia na temat potrawy (może zawierać zagnieżdżone informacje o opinii).
prepTime Czas przygotowania potrawy w formacie czasu trwania ISO. W celu określenia zakresu czasu można stosować elementy potomne min i max.
cookTime Czas gotowania potrawy w formacie czasu trwania ISO. W celu określenia zakresu czasu można stosować elementy potomne min i max.
totalTime(duration Całkowity czas przygotowania potrawy w formacie czasu trwania ISO. W celu określenia zakresu czasu można stosować elementy potomne min i max.
nutrition Informacje o wartościach odżywczych potrawy. Może zawierać elementy podrzędne: calories (kalorie), fat (tłuszcze), saturatedFat (tłuszcze nasycone), unsaturatedFat (tłuszcze nienasycone), carbohydrates (węglowodany), sugar (cukier), fiber (błonnik), protein (białko), cholesterol. Te elementy nie są częścią mikroformatu hRecipe, ale są rozpoznawane przez Google.
instructions Czynności, które należy wykonać w celu przygotowania potrawy.
yield Uzyskiwana według przepisu ilość, np. ilość porcji.
ingredient Składnik stosowany w przepisie. Może zawierać nazwę elementu podrzędnego (nazwę składnika) oraz ilość.
author Autor przepisu. Może zawierać zagnieżdżone informacje o osobie.

(Źródło: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2011/02/introducing-recipe-view-based-on-rich.html)

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz