,

Google wprowadziło wyszukiwarkę przepisów kulinarnych

W zeszłym tygodniu w angielskojęzycznej wyszukiwarce Google pojawiła się opcja wyszukiwania przepisów kulinarnych. Umożliwia ona filtrowanie wszystkich wyników wyszukiwania do tych zawierających przepisy. Ponadto umożliwia ograniczenie wybranych wyników na podstawie składników, czasu gotowania i preferencji kalorii.

Wyszukiwarka przepisów działa w oparciu o dane pochodzące ze znaczników fragmentów sformatowanych. Aby upewnić się, że treść przepisu będzie mogła być wyświetlana w wyszukiwarce przepisów (na razie dostępnej tylko w USA i Japonii), ale również w zwykłych wynikach wyszukiwania z opisem wzbogaconym (dostępnym we wszystkich wyszukiwarkach), należy dodać odpowiednie znaczniki fragmentów sformatowanych to takiego przepisu. Fragmenty sformatowane (opisy wzbogacone) są również dostępne dla opinii, ludzi, produktów (nie we wszystkich wyszukiwarkach) i wydarzeń, a w przyszłości mają być również dostępne dla innych kategorii.

Tak jak wspomniano oznaczanie przepisów kulinarnych na stronach internetowych pozwala wyszukiwarce Google wykorzystywać dodatkowe informacje do poprawiania wyników wyszukiwania obejmujących takiego typu strony. Poniżej przedstawiamy tabelę z właściwościami mikrodanych, RDFa i mikroformatów (hRecipe), które są rozpoznawane przez wyszukiwarkę Google.

Uwaga: Jeżeli nazwa właściwości stosowana w mikroformacie hRecipe różni się od tej w mikrodanych i RDFa, wówczas podana została w nawiasie

WłaściwośćOpis
nazwa(fn)Nazwa potrawy. Wymagana.
recipeTypeTyp potrawy, np. deser (tylko mikrodane i standard RDFa).
photoZdjęcie potrawy.
summaryOpis potrawy.
reviewOpinia na temat potrawy (może zawierać zagnieżdżone informacje o opinii).
prepTimeCzas przygotowania potrawy w formacie czasu trwania ISO. W celu określenia zakresu czasu można stosować elementy potomne min i max.
cookTimeCzas gotowania potrawy w formacie czasu trwania ISO. W celu określenia zakresu czasu można stosować elementy potomne min i max.
totalTime(durationCałkowity czas przygotowania potrawy w formacie czasu trwania ISO. W celu określenia zakresu czasu można stosować elementy potomne min i max.
nutritionInformacje o wartościach odżywczych potrawy. Może zawierać elementy podrzędne: calories (kalorie), fat (tłuszcze), saturatedFat (tłuszcze nasycone), unsaturatedFat (tłuszcze nienasycone), carbohydrates (węglowodany), sugar (cukier), fiber (błonnik), protein (białko), cholesterol. Te elementy nie są częścią mikroformatu hRecipe, ale są rozpoznawane przez Google.
instructionsCzynności, które należy wykonać w celu przygotowania potrawy.
yieldUzyskiwana według przepisu ilość, np. ilość porcji.
ingredientSkładnik stosowany w przepisie. Może zawierać nazwę elementu podrzędnego (nazwę składnika) oraz ilość.
authorAutor przepisu. Może zawierać zagnieżdżone informacje o osobie.

(Źródło: http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2011/02/introducing-recipe-view-based-on-rich.html)

Czy ten wpis Ci się podobał?
[Wszystkich głosów: 0 Średnia: 0]